RADIATOREN ONTLUCHTEN

Door verschillende factoren kan lucht in je verwarmingsinstallatie binnendringen. 

Eén of twee keer per jaar je installatie ontluchten is heel normaal. Maar indien je regelmatig (bv maandelijks of zelfs wekelijks) water dient bij te vullen op het systeem, kan de oorzaak liggen bij het expansievat of door een lek.

De exacte manier om je expansievat nauwkeurig te controleren vind je hier.


Een lek kan je visueel zoeken, maar denk er wel aan dat een minieme lek tijdens het stoken niet altijd goed vindbaar is door de verdamping van het water.


Deze lucht zorgt voor roestvorming (corrosie) en kan je installatie zeer ernstig aantasten! Lekken zijn dus op lange termijn nefast en dienen dus zo snel mogelijk te worden hersteld, zo niet sta je later voor meerdere kosten! Want ook kleppen, afsluitkranen, pompen en thermostaatkranen zullen door corrosie onherstelbare schade oplopen.

HOE ONTLUCHT IK MIJN RADIATOREN?

1. Controleer je cv op voldoende druk.

2. Draai alle (thermostaat) kranen maximaal open, zet de kamerthermostaat hoog en stook totdat alle verwarmingselementen opgewarmd zijn.

3. Belangrijk: Zet dan de ketel volledig uit. Bij sommige installaties dien je dit te doen met de hoofdschakelaar om zo te voorkomen dat de verwarmingspomp zou blijven draaien, bij een gaswandketel kan je ook gewoon de stekker uit het stopcontact trekken.

4. Ontlucht alle radiatoren met het ontluchtingssleuteltje, en begin met de laagst gelegen radiator en werk zo naar boven. De thermostaatkranen dienen volledig geopend te blijven!

Draai voorzichtig een kleine slag tegen de klok in... Indien de radiator lucht bevat zal deze eerst ontsnappen, gevolgd door een gepruttel van lucht én water.

Je sluit het ontluchtingskraantje pas wanneer er een puur straaltje water uit komt.

5. Vul de installatie na het ontluchtingsritueel tot de juiste druk, zet de ketel terug in werking en stel de kranen en kamerthermostaat opnieuw in naar je behoefte...


Succes!

Vragen of opmerkingen?

Laat een berichtje achter en we reageren snel!