DE WARMTEPOMP

Iedereen heeft warmtepompen in huis zonder het eigenlijk te beseffen. Je koelkast en vriezer werken immers op hetzelfde principe. Voel maar eens aan het buizenstel (condensor) achteraan je vrieskast tijdens het draaien... Je merkt dan heel goed dat deze zeer hoge temperaturen kan behalen!

Het principe van een warmtepomp bestaat uit een gesloten kring die in staat is om in één gedeelte omgevingswarmte te onttrekken (verdamper), deze temperatuur te verhogen door compressie, om dan in een ander gedeelte (condensor) deze warmte weer af te geven. De condensor werkt als warmtewisselaar en brengt deze over naar het circuit van de verwarming, waarbij het gasvormige koelmiddel tot vloeistof condenseert. Het expansieventiel zorgt voor de ontspanning van het koelmiddel en zo is de cyclus rond.


Winstfactor (COP)

Het hele systeem (compressor en randapparatuur) heeft uiteraard arbeid nodig om te kunnen functioneren, maar de hoeveelheid aan energie die je erin steekt is veel kleiner dan de warmte-winst die je eruit haalt! Op voorwaarde dat de warmtebron genoeg vermogen kan opleveren.

De verhouding opbrengst/verbruik noemt men de COP of ook wel de winstfactor. De COP is afhankelijk van het gebruikte systeem is ook geen constante door schommelingen in de loop van het seizoen.


Een voorbeeld:


Wanneer je warmtepomp een COP behaalt van 5, dan betekent dit dat je voor ieder watt aan elektriciteit die je erin steekt, 5 watt aan warmte terugkrijgt. Dit is echter niet helemaal juist omdat er geen rekening wordt gehouden met de randapparatuur van het volledige systeem.


MOGELIJKHEDEN


De verschillende types van warmtepompen onderscheiden zich in de keuze van de warmtebron bij een al dan niet gesloten systeem en de manier van warmteafgifte (lucht of water).
De keuze van de warmtebron is afhankelijk van het type van de gewenste installatie, het gevraagde vermogen en de lokale omstandigheden.


1. GROND-WATER SYSTEMEN MET GESLOTEN KRING


HORIZONTALE WARMTEWISSELAAR

Door het leggen van een horizontaal gesloten buizenkring op een diepte van 1.5 meter onder je (grote) tuin creëer je een prima warmtewisselaar (lees: verdamper).

Het opnamevermogen echter van deze buitenkring wordt sterk belemmerd door droge grond. Het rendement bij toepassingen in een vochtige leemgrond in Haspengouw is bijvoorbeeld het dubbele van een droge zandgrond in de Kempen!

Het systeem vereist wel heel wat oppervlakte, je mag voor een goed geïsoleerde woning ervan uitgaan dat je 350 m² nodig hebt maar het zou ook 600 kunnen zijn.


De graafwerken zijn een slok op de borrel van je investering, maar is uiteraard éénmalig en je hebt er verder geen last van. De buis is vervaardigd uit onverwoestbare PE (poly-etheleen), een materiaal dat zich al meer dan 60 jaar heeft bewezen!

VERTICALE WARMTEWISSELAAR

Een verticale boring brengt de warmtewisselaar naar diepere aardlagen met een constante temperatuur. Het rendement ligt daardoor een stuk hoger dan bij horizontale verlegging.

De benodigde diepte van de boring is afhankelijk van de geografische ligging, omdat de samenstelling van de bodem steeds anders is. De boring passeert verschillende grondlagen (pakketten genoemd) met ieder zijn opbrengst. Zo heeft bv droog kiezel en zand een opbrengst van minder dan 20 watt per meter terwijl kalksteen 45 - 65 watt per lopende meter oplevert. Om de 3 tot 5 meter neemt de boormeester een staal en stuurt aan de hand van zijn berekeningen de vereiste diepte bij.

Een voorbeeld:
Stel dat we een warmtepomp van 10 kW nodig hebben. De ideale warmtebron vereist dan een vermogen van 8kW. De gemiddelde waarden van de grondlagen hebben een opbrengst van 40 watt per meter:

Dan hebben we nodig: 8000 : 40 = 200 meter boring. Dit betekent 2 boringen van 100 meter!

 

2. WATER-WATER SYSTEEM MET OPEN KRING


Dit systeem wordt ook wel 'open bron' genoemd. De warmte voor de warmtepomp wordt uit een ondergronds stromende bron gehaald en elders teruggevoerd in dezelfde bron.

Een groot voordeel van dit systeem is dat het zich tevens perfect leent om je woning te koelen en een super rendement heeft.

Het nadeel is de hoge kostprijs en bovendien vraagt het systeem een regelmatig onderhoud aan het filtersysteem.


Een milieuvergunning is vereist voor alle open-bron systemen.

3. LUCHT-WATER SYSTEEM

Aangezogen door een ventilator, haalt de wisselaar de benodigde energie uit de buitenlucht, en geeft deze af aan het watercircuit. Dit systeem levert een uitstekende COP voor verwarmen maar dit is uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur.  In vrieskou zakt het rendement uiteraard heftig omdat de benodigde warmtebron zo goed als verdwenen is.

Warmtepompen zijn voorzien van een automatische aansturing voor toepassing als hybride. Dit maakt dat je op een slimme manier je gas- of mazoutketel aanschakelt wanneer een hoge cv-temperatuur nodig is voor warmtelichamen (radiatoren of convectoren).

4. LUCHT-LUCHT

De bekende 'airco' zoals wij dit noemen. De kleinste investering voor koeling in de zomer en ondersteuning in het tussenseizoen.


De COP is vergelijkbaar met een lucht-water systeem omdat de bron (buitenlucht) dezelfde is. De beperking is dat het systeem niet aansluitbaar is op je centrale verwarming en bezit daardoor dus ook geen toepassing voor aanmaak van sanitair warmwater.

RENDABILITEIT

De kostprijs van een warmtepomp stijgt exponentieel met het benodigde verwarmingsvermogen.


Woningen die niet goed geïsoleerd zijn kunnen niet rendabel verwarmen met een warmtepomp door de grote investeringen. Eerst investeren in isolatie is immers altijd de gouden regel als je wil besparen op je stookkosten...

BESLUIT

In de nieuwbouw is een warmtepomp de standaard geworden en het hangt in de lucht dat deze techniek zelfs verplicht zal worden.

Maar bij een renovatie is het zomaar niet evident. Er zijn bepaalde vuistregels die je snel kunnen verklikken of een warmtepomp al dan niet een interessante investering is:


• Een warmtepomp gebruik je best in combinatie met een aangepast systeem op lage temperaturen (bv vloerverwarming).


• De investering voor toepassing als hoofdverwarming wordt pas rendabel wanneer je woning minder dan 20.000 kWh verbruikt. Een gemiddelde woning ligt eerder in de richting van 25.000 kWh.


• Indien je een horizontale warmtewisselaar in de grond wil zal je eerst goed moeten informeren of deze goed geschikt is om een goede COP te kunnen behalen.


• Bij boringen zal de boormeester je op de hoogte brengen hoe het zit met het warmtevermogen van de grondlagen in jou regio. Zo schat hij de diepte (en kosten) in. Hou er wel rekening mee dat de exacte samenstelling pas kan bepaald worden tijdens het boren zelf door het nemen van stalen.

Vragen of opmerkingen?

Laat een berichtje achter en we reageren snel!