VLOERVERWARMING

De laatste jaren wordt in de nieuwbouw enorm veel gekozen voor voerverwarmingssystemen. Plaatsing van kringen verwarmingsbuizen in de vloer zorgen voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in de vertrekken.


De luchtvochtigheid in huis blijft op pijl en er is minder stof aanwezig omdat er geen luchtverplaatsing is. Bovendien is een vloerverwarming veilig voor kinderen en onzichtbaar waardoor je geniet van esthetische vrijheden in je interieur.


STOKEN OP LAGE TEMPERATUUR

Een vloer met een oppervlaktetemperatuur tot 29°C levert reeds voldoende behaaglijke warmte. Het grote voordeel hiervan is dat de ketel op een veel lager stookregime functioneert en dat is een serieuze besparing op zich.


Nog meer pluspunten van systemen op lage temperatuur:


• Weinig stilstandsverlies van de ketel.
• Minder verlies van transport aan warmte door de buizen.
• Hoger comfort door het vermijden van temperatuurschokken.
• Betere combinatiemogelijkheden door andere, nieuwe verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp.

Een groot verschil t.o.v. conventionele systemen is het temperatuursverloop in de vertrekken:

Radiatoren en convectoren verplaatsen de hoogste temperaturen tegen het plafond, terwijl bij een vloerverwarming de warmte beneden blijft, net daar waar warmte moet zijn..

Het systeem leent zich daardoor perfect voor toepassingen in woningen met vide toepassing, zowel voor residentieel maar zeker ook voor industriebouw. Door gelijkmatige en zachte verdeling verhoogt het comfortabel, behaaglijk gevoel.

REGELINGEN


1.WEERSAFHANKELIJKE REGELING


Een vloerverwarming is niet in staat om snel te reageren, dit noemt men de thermische traagheid.

Door plaatsing van een regeling met buitenvoeler echter, zal de ketel in staat zijn om op een slimme manier tijdig bij te sturen aan de hand van de gemeten buitentemperatuur. Op deze manier blijft de temperatuur in je vertrekken constant.

De buitenvoeler is een weerstand waarvan de weerstandswaarde verandert bij temperatuurverschillen (meestal een ntc weerstand).
Deze weerstand zit in een klein doosje en wordt best op de noord- tot noordoostelijke gevel geplaatst.


De regeling van de cv-ketel gebruikt deze informatie om de temperatuur van het cv-water doorheen de vloer bij te sturen.

In de parameters van de regeling wordt de stooklijn ingegeven. Zo wordt het temperatuurverloop van het cv-water in de vloer gekoppeld aan de buitentemperatuur.

Een adaptieve regelaar echter, kiest automatisch de beste waarde voor het systeem en is zelflerend. De regeling bezit een geheugen en baseert zich op metingen van de vorige dagen. De adaptieve regeling past de stooklijn aan wanneer er een afwijking is tussen de gemeten en de gevraagde binnentemperatuur. De regelaar onthoudt de tijdsduur die nodig was om het gebouw op te warmen de dag(en) ervoor en leidt daarvan het opwarmtijdstip van de volgende dag af.

De nieuwe generatie ketels en warmtepompen zijn reeds voorzien van een weersafhankelijke regeling. De ketel past zijn vertrektemperatuur aan op de vraag van de vloerverwarming.


Bij de oudere generaties echter, blijft de ketel op een vaste keteltemperatuur ingesteld (om ongewenste condensatie te voorkomen) en een aparte regelaar zorgt voor de sturing van een gemotoriseerde driewegkraan:

Door traploze menging van aanvoer- en terugvoer worden de gewenste temperatuur voor de vloer verkregen. Dit systeem kent ook zijn toepassing in samenwerking met radiatoren.


Het volgende schema maakt de werking duidelijk:

2. VASTE TEMPERATUURSREGELING


Het is mogelijk om een vloerverwarming te sturen met een open verdeler met vooringestelde vaste temperatuur. Dit systeem kent zijn toepassingen in renovaties:

Het water dat door de vloer circuleert is voor het grootste gedeelte steeds hetzelfde omdat de mengpomp water aanzuigt uit het terugloopgedeelte en dit vervolgens in het aanvoer compartiment pompt.

In het systeem is daarom een mengregeling ingebouwd: Wanneer de retourtemperatuur te laag wordt, wordt nieuw aanvoerwater van de cv toegevoegd. De hoeveelheid toelaatbare aanvoer van cv-water wordt geregeld d.m.v. een thermostaatkraan, deze zorgt dus voor een constante en van tevoren ingestelde temperatuur in de collector

De open verdeler is een goede en zuinige oplossing voor uitbreidingen in een traditioneel systeem . Denk maar bv aan de vloerverwarming in je nieuwe veranda.

Doordat je enkel manueel de aanvoertemperatuur voor de vloer kan instellen en niet weersafhankelijk, is een combinatie met radiatoren aangeraden, zodat je sneller de gevraagde temperatuur bereikt en beheerst.

Vragen?

Vuur ze hier af